Laden Evenementen

Toneel gaat bij uitstek over schone schijn, eenzaamheid, frustratie en verwarring en tijdens dit Eenakterfestival krijgt u in de eenakters een mix aan stijlen en thema’s.

Valt er iets te lachen? Ja zeker, maar even zo vaak zult u worden ontroerd en geraakt door de dialogen, monologen en het ensemblespel van de deelnemers.

Programma eenakterfestival Amersfoort – 14 en 15 mei 2022

Zaterdag 14.00-17.00
Groep; Elisabeth Loot -Verlee en Jan van der Smissen met Passé (tragikomedie)
Een tragisch komisch stuk over twee mensen op zoek naar wat hen nog verbindt. Waar eindigt het spel en waar begint de werkelijkheid? Ze verliezen het contact met elkaar in de dagelijkse realiteit, maar vinden deze terug bij Shakespeare. Is het een dramatisch en pijnlijk verhaal over dementie of zien we twee acteurs simpelweg plezier maken? Of kunnen allebei de opties waar zijn? Een schimmenspel als ode aan de dwazen en als lofzang op Shakespeare.

Groep; Toneelgroep Maffia met Loesje (absurd humoristisch)
Twee oude vrienden verheugen zich op een gezellig, ouderwets avondje voetbal. Bier, chips, een dagpas voor de wedstrijd, alles is aanwezig voor een topavond. Maar het gaat niet helemaal zoals ze verwachten. Dus hebben ze hulp nodig van Loes(je).

Groep; Tovedem met Mijn slappe komedie (tragikomedie)
Ben en Louise zijn na een lang huwelijk gescheiden en hebben beide een nieuwe partner. Ben is gelukkig met Ellis en Louise met Don. Louise heeft een tafel in een restaurant gereserveerd om het over de caravan te hebben, die Ben destijds betaald heeft, maar waar Louise de spullen voor kocht en erg aan gehecht is. Er is echter iets misgegaan met de reservering, waardoor ze moeten wachten tot er een tafel vrijkomt. Ondertussen probeert Louise, tegen de zin van Ben, gesprek over de caravan vast op gang te brengen. De tafel laat op zich wachten en de sfeer wordt er niet beter op. En gaat het eigenlijk wel om de caravan of is het allemaal veel gecompliceerder?

Groep; de Rederijkers met “opname” (drama)
Meneer de Waal en Frank delen een kamer in het ziekenhuis. Meneer de Waal is er volkomen tegen zijn verwachting in terecht gekomen en ontkent dat er iets aan de hand is. Maar zijn ontmoeting met Frank doet hem inzien dat ze beiden in hetzelfde schuitje zitten. Ze weten ze dat ze niet meer beter zullen worden. Samen proberen zij hun menselijke waardigheid te behouden.

Zaterdag 20.00-22.30
Groep; Veeking Theaterproducties met Holland in beweging (zwarte) komedie / satire)
Helga Commandant lijkt te hangen in of te ontwaken uit een nachtmerrie. Zij is te lang doorgegaan met haar tv-programma Holland in Beweging. In plaats van gemotiveerde mede beoefenaars van de ochtendgymnastiek wordt ze geconfronteerd met drie dooie uitgerangeerde BN-ers van weleer.
Deze BN-ers proberen op elke manier duidelijk te maken dat het tijd voor verandering is, maar doen dat niet op de meest sympathieke en subtiele manier. Zal Helga op tijd ontwaken uit deze nachtmerrie of zal haar show voor eeuwig en altijd het Swiebertje effect meekrijgen?.

Groep; De dames van West met De broeierige boswandeling (absurdistisch)
Twee vrouwen, een boskabouter en een houthakker. Dromen worden werkelijkheid, of blijft het een verlangen? Het verlangen om te kunnen zijn wie je bent. Maar wanneer ben je in Godsnaam iemand? Oordeel zelf en laat je meeslepen in dit wonderlijk verhaal, waarbij fantasie en realiteit elkaar afwisselen

Groep; de Rederijkers met Nadien (satire)
Jo is vanuit Almelo naar Amsterdam gereisd voor de begrafenis van haar vriendin. Het is haar allemaal niet meegevallen en per ongeluk is ook nog in een methadonbus gestapt. Als ze uitstapt is ze op een plek waar ze normaliter nooit komt. Ze treft daar Dinie. Een zonderlinge zwerfster die uit vuilnisbakken leeft. In de gesprekken die de bejaarde vrouwen voeren met elkaar en vaak langs elkaar, komen hun verloren idealen en illusies aan t woord.

Groep; Toneelgroep MES met Terug (drama)
Ik durf je bijna niet te vragen. Hoe met jou verder te gaan. Je praat niet meer met me. Je raakt me niet meer aan. Ik durf je niet te zeggen. Dat ik uit je armen glijd. Ik kan het niet vertellen. Maar ik hoop dat je ‘t begrijpt

Zondag 14.00-17.30
Groep; Sylvia van Casteren en Marianne Reijmers met De Goedkeuring (drama)
Twee zussen zitten bij de kist van hun moeder. Een wilde zus en een weifelende zus. Ze zijn kwaad en bang. De ene wilde de wereld beschadigen ten gunste van zichzelf en de ander wilde zichzelf beschadigen ten gunste van de wereld. De pijn was hetzelfde.
Nu zijn ze terug op het nest in een poging de betovering te verbreken.

Groep; de Rederijkers met “de lift” (komedie)
Vijf vrouwen die elkaar niet kennen, komen vast te zitten in de lift. Ieder van hen reageert op haar eigen manier en in een half uur tijd leren zij elkaar aardig goed kennen. Een humoristische eenakter met een verrassende afloop. De vijf vrouwen van de Rederijkers gebruiken de beperkte ruimte voor fysiek en passievol spel.

Groep; Rita van der Hoop en Conny van Ooij met De wasserette (tragikomedie)
Twee eenzame zielen lopen elkaar tegen het lijf, om 3 uur ’s nachts, in een wasserette. De gereserveerde Alberta heeft op het eerste gezicht niets gemeen met de luidruchtige Deedee. Alberta zou liever alleen zijn, daar heeft ze haar redenen voor. Terwijl Deedee juist behoefte heeft aan een babbel.

Groep; JABB met Met innige deelneming (tragiekomedie)
Nadat vader naar zijn laatste rustplaat is begeleid komen opmerkelijk zaken aan het licht.
Nabestaande onthullen het duistere verleden van vader……. . Maar de timing is ongelukkig gekozen!

Meer informatie: www.derederijkers-amersfoort.nl

Tickets

Deel dit verhaal, kies jouw kanaal!